Monitoring a terapie obezity

Tato webová stránka slouží k nahrávání seminárních prací z předmětu B02329 Monitoring a terapie obezity. Seminární práce musí být v rozsahu jedné až dvou stran A4 původního VLASTNÍHO textu. Téma práce obdrží každý student na úvodní přednášce.

Přesný návod, jak odevzdat seminární práci, najdete na webu www.doktorweb.cz. Tam také najdete všeobecné informace týkající se výuky tohoto předmětu.

149 komentářů u Monitoring a terapie obezity

  1. Petr Kašík napsal:

    Petr Fořt a Svět zdraví

    V této práci se budu zabývat nátlakovými a komerčnimi praktikami používanými RNDr. Petrem Fořtem a institucí, kterou je členem a expertem, tedy Světem zdraví.

    RNDr. Petr Fořt, CSc. je výživový poradce, zabývá se klinickou imunochemíí, biochemií, fyziologií a dietologií. Je autorem několika destek knih a v neposlední řadě dlouholetý spolutvůrce pořadu ČT „Pod pokličkou“.

    Svět zdraví je koncept specializovaných poraden pro trvalé zhubnutí spolupracující s několika odborníky z řad lékařů a vědců zabývajících se zdravým životem. Vznik těchto poraden se datuje k roku 2010 kdy za pomoci právě RNDr. Petra Fořta se začala vyvíjet komplexní nutriční terapie, kterou poradny Světu zdraví aplikují.

    RNDr. Petr Fořt je velice mediálně známa osobnost. Pořad „Pod pokličkou“ na ČT běží zhruba 12 let a hlavně v dřívejší době se jednalo o velice sledovaný pořad. V tuto chvíli se naplno rozvíjí popularita a povědomí o RNDr. Petru Fořtovi a on začíná spolupracovat s dalšími firmami. Jednu později dokonce spoluzakládá a ta se jmenuje „Svět zdraví“. Síť poraden kde se každý tváří velice mile a snaží se dělat vše pro vaše zdraví.

    Funguje to asi takto. Je vám špatně, necítíte se po těle dobře, tloustnete, nevíte co s tím? V tu chvíli se snažíte najít někoho kdo vám s tím pomůže. Díky masivní reklamě počínaje reklamními bannery na internetu a papírovými letáky konče, už o existenci Světu zdraví víte. Zadáte do vyhledávače Svět zdraví a hned první položkou budou stránky této firmy a mapa jejího sídla. Hned na úvodní straně se vám ukáže typický „posouvací“ banner přes celou šíři obrazovky s jednotlivými články. Dozvíte se, že první 15ti minutou diagnostiku budete mít zdarma, o kolik kilogramů už Svět zdraví dokázal ulehčit lidem a jak se daří Petrovi B. zhubnout. Dostupná je samozřejmě infolinka s vyškolenými pracovníky a dále mapa poboček a kalkulačka. Kalkulačka nám dovolí vypočítat BMI a správnost tepové frekvence. I když BMI budete mít v pořádku, nezapomene vás systém upozornit na možnost objednání se na konzultaci a předejít případným problémům. Tlačítko k objednání či alespoň zasílání newsletterů je na každé stránce webu Svět zdraví. V neposlední řadě uvidíte tvář RNDr. Petra Fořta na stránkách minimálně pětkrát. Vzhledem k tomu, že jste stále ještě na pochybách a všechny příběhy, tituly a úspěchy vás zatím nedonutily kliknout na tlačítko objednat, rozhodnete se udělat si test jestli jste schopní si dietu udělat sami. Test, který je sestaven z otázek na které i vzdělaný člověk nedokáže správně odpovědět, prokáže, že toho bohužel schopný nejste.

    Vy se tak rozhodnete i díky milému videu na youtube zajít na první konzultaci. Zde si vás zapíší do systému a následně vás převezme specialistka. Dozvíte se co děláte špatně, co byste mohl dělat lépe a domluví si s vámi další sezení (kontroly). Na těch se bude kontrolovat vývoj vašeho stavu a jídelníček. Samozřejmě vám paní specialistka neopomene navrhnout koupi jednoho z doplňků stravy, kterých je e-shop Světu zdraví plný. Nutno říct, že tyto doplňky jsou předražené a já osobně bych se přikláněl k přirodním řešením ve formě bylinek, zeleniny, ovoce, vyvážené stravy, ale vy vzhledem k tomu, že vám to paní specialistka doporučila, si to balení určitě pořídíte.

    Na závěr bych chtěl říct, že webové stránky této společnosti jsou udělané dobře pro fungování a byznys firmy. Na člověka zapůsobí a dokáží ovlivnit jeho úsudek. Bohužel jen v tom prvním dojmu. Pokud na nich člověk stráví kratší dobu, věřím, že si konzultaci objedná. Pokud bude brouzdat dále, uvidí obrovskou přeplácanost. Já osobně těmto firmám nevěřím. Věřím sám sobě, svému tělu a přírodě. Když mi tělo řekně, že je něco špatně, sám něco dokážu změnit. Bolí mě hlava ? Budu víc pít. Po přechodu na vysokou školu méně sportuju. Mám se divit, že mám o 5 kg více ? Pokud se stane něco opravdu zlého, půjdu k doktorovi. Určtiě nebudu hledat řešení zde. Svět zdraví a podobné další poradny jsou dobré pro lidi, kteří si neumí nastolit řád a potřebují nad sebou pevnou ruku a srovnané hodnoty ve svém těle na papíře. Není pro lidi, kteří jsou na tom špatně, ty bude léčit skutečně doktor, ale jsou pro lidi, kteí jsou ochotni zaplatit za něco o čem si myslí, že bude lepší. Bohužel ne vždy to tak je.

  2. Neenergetická sladidla napsal:

    Simona Smetanová, adiktologie 2.ročník

    Neenergetická sladidla

    Pojem neenergetická sladidla se používá pro sladidla dodávající méně než 5 kcal/porci.
    I když je počet kcal na 1 g sladidla vyšší, pro jeho vysokou sladivost stačí malé množství
    a celkově ta člověk přijme minimální množství energie (40, 61).
    Do této skupiny sladidel můžeme zařadit jednak látky, které jsou synteticky vyráběné
    a těch je převaha, tak látky přírodní, mezi které ku příkladu patří thaumatin,
    steviosid, tagatóza nebo trehalóza.
    A právě v závislosti na původu sladké sloučeniny se často probírá jejich vliv na zdraví.
    V případě přírodních sladidel se tento problém příliš neřeší a například přírodní sladidlo stévie se doporučuje i obézním dětem,
    zatím co sladidla synteticky vyrobená jsou nejdříve pečlivě prozkoumána a až následně dochází k jejich uvolnění na trh.

    Umělá sladidla a jejich bezpečnost ( VÝHODY X NEVÝHODY)
    Acesulfam K
    Acesulfam K byl objeven v roce 1967 a následujících 15 let bylo provedeno kolem 90 studií, aby se prokázala bezpečnost či nebezpečnost této sladce chutnající sloučeniny.
    V roce 1988 byl schválen.
    Vykazuje 200x vyšší sladivost než sacharóza. Po konzumaci většího množství
    asesulfamu K je pozorována slabá pachuť, kterou je možno překrýt jiným sladidlem. Po jeho konzumaci dojde ke vstřebávání ve střevě a nepodléhá již metabolickým procesům, proto je v nezměněné podobě vyloučena v moči. Příjem acesulfamu K jako jednoho z nejpoužívanějších sladidel stále diskutován. V potravinářském průmyslu je aesulfam K využíván jak pro teplou tak pro studenou úpravu, nejvýznamnějším zdrojem ale stále zůstávají slazené nápoje.

    Aspartam
    Aspartam je dnes nejrozšířenějším umělým sladidlem. Chuťově se velmi podobá sacharóze.
    Je to dipeptid složený z kyseliny aspartové a fenylalaninu, proto není vhodný pro osoby s fenylketonurií. Evropská nadace pro onkologii a ekologické vědy tvrdí, že aspartam je kancerogenní. Zpráva agentury AFP říká: ,, Sladidlo je schopno vyvolat lymfomy a leukémie u potkaních samic, a to i tehdy, je-li podáváno v dávkách velmi podobných denní dávce schválené pro člověka.“ Toto riziko se ovšem v dalších studiích nepotvrdilo a sladidlo se u nás stále hojně používá. O vyjasnění zdravotních dopadů aspartamu se tedy vědci snaží už čtyři desetiletí a dosavadní závěr zní: umírněný příjem aspartamu není většinu lidí nebezpečný.
    Cyklamát
    Objeven 1937 a pro konzumenty se stal dostupným v roce 1950. Potravinám dodává 30-80x sladší chuť než sacharóza. Při vyšších koncentracích se může objevit hořká pachuť silnější než u sacharinu, zatím co při nízké koncentraci je schopen hořkou chuť jiných látek maskovat. V Anglii a UAS je cyklamát zakázán, v Kanadě je používán jen jako stolní sladidlo nebo jako aditivum. Tyto restrikce a zákazy vznikly v 60. letech, kdy se objevily studie, že cyklamát je karcinogenní. Stejně jako u aspartamu byly tyto studie prováděné především na zvířecích modelech a novými vládními studiemi zpětně vyvráceny. Nicméně se velmi nedoporučuje používat toto sladidlo během těhotenství. V současné době je cyklamát u nás i ve více než 50 zemích povolen. V České republice byl cyklamát schválen až v roce 2002, kdy bylo nuné akceptovat direktivy Evropské unie.
    Cyklamát je tedy bezpečné sladidlo, pokud je dodržena ADI 11 mg/kg, která není běžně překročena. Ryzikové skupiny tedy jsou děti a diabetici.
    Sacharin
    Sacharin jako první sladidlo byl vyroben na konci 19. století Jeho používání se velmi rozšířilo i přes jeho mírnou kovovou pachuť, kterou zanechával v ústech. V sedmdesátých letech minulého století však Úřad pro potraviny a léčiva USA vydal prohlášení, v němž sacharin ve větším množství nedoporučil z důvodů výskytu nádorů žlučníku u laboratorních krys. Později se však ukázalo, že nádory u krys vznikají způsobem, který není u člověka možný. Někteří odborníci proti sacharinu stále bojují, ale přes všechny kauzy je stále hojně používán, ale jako všude platí nepřekračovat denní dávku.
    ( v Kanadě je toto sladidlo povoleno prodávat jen v lékárně s označením ,,karcinogem“ a podobně je tak v USA, kde se na obalu výrobku dozvíte tvrzení: ,, Po použití tohoto výrobku hazardujete se svým zdravím.)
    Sukralóza
    Je to halogenovaný disacharid a řadí se k relativně novým sladidlům. Sukral=oza vykazuje 500-600x vyšší sladivost než sacharóza. Díky lahodné chuti, dobré stabilitě při nízkém pH a vysoké teplotě se využívá jak v potravinářském, tak ve farmaceutickém průmyslu. Je znám pod obchodním názvem Splenda. Ze studií vyplývá, že i vysoké dávky sukralózy jsou dobře tolerované. Toto sladidlo má i další výhody a to, že je vhodný jak pro těhotné i kojící , tak i pro děti.
    Thaumatin
    Thaumatin je jedno z nejsladších sladidel dosahuje stejně jako alitam 2000-3000x intenzivnější chuti než sacharóza. Sladká chuť nastupuje pozvolna a v závěru doplněn o lékořicovou pachuť.V roce 1984 došlo ke schválení sladidla.
    Neohesperidin
    Neohesperidin dihydrochalkon, známý také jako neohesperidin DC nebo NHDC, je umělé sladidlo, které se získává z citrusů. Je asi 1500-1800x sladší než cukr. Sladká chuť NHDC má pomalejší nástup a doznívá s určitou prodlevou. Například v USA není schválen jako sladidlo, nýbrž jako ,,zvýrazňovač chuti“, přičemž jde o látku obecně považovanou za nezávadnou.

    Obecně lze říci, že jsou zejména neenergetická sladidla obviňována z karcinogenního účinku, většina studií probíhala jen na zvířatech. Sladidla často užívají lidé snižující svou tělesnou hmotnost. Ať už jsou to lidé s nadváhou, obezitou, ale i lidé trpící poruchou příjmu potravy. Spolu se stoupajícím výskytem obezity je otázky sladidel stále více diskutována. Lidé s nadváhou potřebují snížit energetický příjem a zároveň zvýšit energetický výdej. Málo kdo se ale ochoten změnit své návyky. Pokud má člověk rád sladkou chuť, hledá cestu v náhradních sladidlech a to neenergetických. I když je celkem logické, aby tento systém fungoval, objevily se studie, které upozornily, na určité nejasnosti ve vztahu sladidel a pocitu hladu a sytosti.
    Sladká chuť je přirozeně spojena se zdrojem energie. Pokud sladidlo energii tělu nedodá, je možné, že se vytvoří kompenzační mechanismus. Následně by pak došlo ke zvýšené chuti na sladké, přejídání a naopak k postupnému zvyšování tělesné hmotnosti.

    Specifickou roli má steviosid a neotam. Pokud bylo sladidlo ze stenie podáno před jídlem, postprandiální glykomei byla ve srovnání se sacharózou nižší. Zároveň byla zajištěna i nižší inzulinemie.

    Závěrem je nutné dodat, že je důležitá celková chutnost jídla a životní styl jedince. Najdou se takoví jedinci, kteří až 70% sacharózy přijímají ze slazených nápojů. Pro ně je pak relativně výhodná konzumace slazených nápojů ochucených sladidly, protože tak zásadně sníží svůj celkový energetický příjem. Jestliže je obezita způsobená nadměrným příjmem potravin a to hlavně s vyšším obsahem tuků, užívání sladidel ztrácí na významu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>